Co to jest sękacz?

Tradycyjny sękacz podlaski jest to ciasto biszkoptowo-piaskowe, uzyskiwane poprzez napowietrzenie masy jajowo-cukrowej zmieszanej z masłem (lub innym tłuszczem) oraz mąką. Aby ciasto miało delikatniejszą strukturę, zaleca się użycie mąki niskoglutenowej. Jest to wyrób wypiekany nad otwartym ogniem i niezwykle ceniony zwłaszcza na terenie Podlasia, Kaszub czy Suwalszczyzny.

Przepis na ten wyjątkowy deser pochodzi z Niemiec, natomiast pierwsza wzmianka na jego temat została odnotowana w 1682 roku. W Polsce przysmak ten pojawił się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Co ciekawe, w 2006 roku sękacz został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jego charakterystyczny smak doceniają także mieszkańcy Francji, Szwajcarii, Rumunii, Węgier, Litwy czy Japonii.

Co wyróżnia sękacz?

Tradycyjny sękacz ma charakterystyczny smak i piękny, złocisty kolor. Co ważne, do jego wykonania nie używa się żadnych sztucznych dodatków. Sękacze wypiekane są w unikalny sposób, który znacząco różni się od produkcji innych ciast. Oryginalny wygląd wypieku wynika właśnie ze sposobu jego produkcji. Ciasto nalewa się na wałek, który w poziomej pozycji jest obracany oraz opiekany nad ogniskiem ze wszystkich stron.

Sękacz podczas nalewania kolejnych warstw uzyskuje swoje charakterystyczne sęki. Jest dosyć wysoki (do 40 cm) i ma niespotykany jak na ciasto kształt, nieregularnego walca o rozszerzającej się podstawie. Jest ciastem sprężystym i niezwykle kruchym. Po przekrojeniu prawdziwego sękacza można podziwiać jego unikalne sęki, przypominające słoje drzewa.

Dlaczego sękacz jest tak popularny?

Całe ciasto wygląda niezwykle efektownie, przez co często pojawia się na stołach podczas świąt, jak i wesel. Gotowy sękacz przypomina trochę choinkę, gdyż podczas jego wypiekania na rozgrzanym wałku tworzą się sople z ciasta. Popularność sękacza wiąże się z jego wyjątkowością.

To produkt jedyny w swoim rodzaju, którego proces produkcji jest bardzo złożony. Osoby preferujące to ciasto, doceniają też jego piękną, miodową barwę, jak i wyśmienity smak. Warto też pamiętać, że tradycyjne sękacze wytwarzane są z klasycznego przepisu, w którym nie ma sztucznych aromatów, barwników i innych tego typu szkodliwych dodatków.

Sękacz podlaski przepis

Niektórzy uważają, że sękacza nie da się przygotować w domowych warunkach. Wręcz przeciwnie, jest to możliwe. Aby przygotować domowy sękacz podlaski, wystarczy kilka podstawowych składników.

Tradycyjny sękacz podlaski składniki

  • świeże jajka x 40
  • 1 kg mąki
  • 1 kg cukru
  • 1 litr kwaśnej śmietany
  • 1 kg masła
  • sok z 1 cytryny
  • cukier waniliowy x 4

Tradycyjny sękacz podlaski przygotowanie

  1. Ucieramy masło z cukrami. Cukier i cukier waniliowy powinny się rozpuścić.
  2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodać należy do wcześniej utartej masy, a białka odstawić.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
  4. Do ciasta dodajemy śmietanę i wcześniej wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  5. Ubijamy białka z użyciem szczypty soli, po czym dajemy je do ciasta, delikatnie mieszając.
  6. Przygotowujemy drewniany wałek, który przyda się do wypiekania sękacza. Wcześniej powinien on zostać owinięty pergaminem, aby sękacz łatwiej się z niego zsunął.Sękacze piecze się w temperaturze 300 stopni a do tej czynności przydaje się specjalny sprzęt (drewniany wałek i piec). Wałek należy oblewać powoli gotowym ciastem przy użyciu płaskiej łyżeczki. Cały proces pieczenia trwa ok. 2-3 godziny

Jeżeli interesuje Cię Podlasie, sprawdź tratwy Biebrza.