piątek, 23 lutego, 2024
Strona głównazdrowieCzym jest błonnik pokarmowy – wpływ na organizm i najbogatsze źródła błonnika...

Czym jest błonnik pokarmowy – wpływ na organizm i najbogatsze źródła błonnika pokarmowego w produktach spożywczych

W dzisiejszych czasach wiele osób zdaje sobie sprawę z istotnego znaczenia błonnika w diecie. Błonnik pokarmowy stał się niezwykle popularnym tematem ze względu na swoje ważne właściwości zdrowotne. W niniejszym artykule omówimy czym jest błonnik pokarmowy, jakie są jego najbogatsze źródła.

Czym jest błonnik, rodzaje błonnika i źródła błonnika?

Błonnik pokarmowy to złożona mieszanka substancji roślinnych, którą organizm człowieka nie jest w stanie strawić. Składają się na nią między innymi celuloza, hemicelulozy, lignina oraz guma. Jako że błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu, przechodzi przez układ pokarmowy niemal nietknięty, co ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit oraz regulacji rytmu wypróżnień.

Główne właściwości błonnika pokarmowego wynikają z jego zdolności do zatrzymywania wody oraz nadawania objętości masie kałowej. Dzięki temu błonnik działa przeczyszczająco, co pomaga w zapobieganiu zaparciom.

Błonnik pokarmowy występuje w różnych postaciach: pierwszy z nich to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który możemy znaleźć w takich produktach jak:

  • otręby owsiane,
  • nasiona chia,
  • owoce (np. jabłka, jagody),
  • ziarna (np. jęczmień, owies).

Drugim rodzajem błonnika jest błonnik nierozpuszczalny działa pozytywnie na układ trawienny, pobudzającperystaltykę jelit. Jest on z kolei zawarty jest w produktach zbożowych, takich jak pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż czy kasza gryczana. Odpowiednią ilość błonnika w diecie można znaleźć również w warzywach oraz strączkach.

Właściwości błonnika? Jaki jest wpływ błonnika na dietę?

Działanie błonnika pokarmowego ma istotny wpływ na proces odchudzania. Dzięki zdolności zatrzymywania wody i nadawania objętości stolca, błonnik nie tylko pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu wypróżnień, ale także daje uczucie sytości, co może zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać właściwą masę ciała. Dodatkową zaleta jest tutaj obniżenie poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. 

Ważne jest także zrozumienie różnicy między błonnikiem rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym. Błonnik rozpuszczalny ma zdolność wiązania cholesterolu, co może przyczynić się do obniżenia jego poziomu we krwi. Z kolei błonnik nierozpuszczalny przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, co pomaga w zapobieganiu zaparciom.

Jak spożywać błonnik w diecie? Zapotrzebowanie na błonnik?

Aby zadbać o odpowiednie spożycie błonnika, warto włączyć do codziennej diety produkty bogate w błonnik, takie jak otręby, nasiona chia, warzywa liściaste czy pełnoziarniste produkty zbożowe. Według zaleceń, dorosła osoba powinna spożywać od 25 do 38 g błonnika dziennie, jednak warto dostosować tę wartość do swoich indywidualnych potrzeb.

Błonnik pomaga także w regulacji pracy jelit poprzez stymulowanie ruchów perystaltycznych. Dzięki temu może skutecznie przeciwdziałać problemom z zaparciami, co w konsekwencji wpływa na poprawę ogólnego samopoczucia.

Jakie są zalety spożywania błonnika pokarmowego?

Błonnik pokarmowy ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Oprócz wspomnianego już wpływu na regulację poziomu wchłaniania cholesterolu, błonnik pomaga w równoważeniu poziomu cukru we krwi oraz odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Jest to szczególnie istotne ze względu na jego zdolność do stymulowania ruchów perystaltycznych, co wpływa na utrzymanie prawidłowego rytmu wypróżnień.

Różnica między błonnikiem rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym staje się również kwestią zdrowia jelit. Błonnik rozpuszczalny działa jak prebiotyk, czyli substancja pobudzająca wzrost korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, natomiast błonnik nierozpuszczalny przyspiesza przesuwanie pokarmu przez przewód pokarmowy.

Czy istnieje potrzeba suplementacji błonnika?

Istnieją sygnały, które mogą świadczyć o niedostatecznym spożyciu błonnika, takie jak dolegliwości związane z trawieniem, problemy z zaparciami czy nieregularny rytm wypróżnień. W takich przypadkach suplementacja błonnika może być rozważana, ale zawsze powinna odbywać się pod kontrolą specjalisty, ponieważ zbyt duże spożycie błonnika również może przynieść niepożądane efekty.

Suplementy diety bogate w błonnik to pomocne rozwiązanie dla osób, które z różnych powodów mają trudności z uwzględnieniem odpowiedniej ilości błonnika w codziennej diecie. Wiele preparatów zawiera mieszanki różnych frakcji błonnika, takie jak celuloza, hemicelulozy czy pektyny, co pozwala na bardziej kompleksowe uzupełnienie niedoborów.

Jednakże, warto zaznaczyć, że błonnik w tabletkach nie zawsze jest równie skuteczną formą uzupełnienia jego niedoborów, co naturalne produkty bogate w błonnik. Spożycie błonnika w naturalny sposób, poprzez różnorodne produkty spożywcze, zapewnia również dostarczenie innych ważnych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na koniec zapraszamy do zapoznania się z naszym drugim wpisem na temat węglowodanów: https://dnirozwoju.pl/weglowodany-roznice-miedzy-weglowodanami-prostymi-i-zlozonymi-ich-zrodla-i-wplyw-na-organizm/

POWIĄZANE ARTYKUŁY

Aktualności